Your Web News in One Place

Help Webnuz

Referal links:

Sign up for GreenGeeks web hosting
May 25, 2022 07:59 pm GMT

Basit bir Hyperledger Fabric ann ayaa kaldrlmas

Basit bir Hyperledger Fabric ann ayaa kalkmas iin birka yol bulunmaktadr. Bu kapsamda ilk olarak docker ve docker compose kullanlarak bir Hyperledger Fabric ann ayaa kaldrlmasndan bahsedeceim.

Docker yntemi iin n gereksinim

ncelikli olarak sistemimizde git, docker ve docker compose'un kurulu olduunu varsayyorum. Herhangi bir linux datma gre kurulum sreci deiebildii iin bu admda bu konuda bir aklama yapmyorum.

rnein Pardus 19.x zerinde ilgili yazy kullanarak docker kurulumu yapabilir ve sonrasnda ayn depo zerinden docker-compose kurulumu yapabilirsiniz

Fabric ann hazrlanmas

Hyperledger Fabric an oluturmadan nce Hyperledger Fabric'in hangi srmnn kullanlaca belirlenmelidir. Bu kapsamda 25 Mays 2022 tarihi itibariyle mevcut durumda 2.2 ve 2.4 srmlerinin kullanlmasn nermekteyim.

Bunun iin 2.4 srmne ynelik aadaki komut arlarak kurulum betii indirilip altrlabilir.

wget https://raw.githubusercontent.com/hyperledger/fabric/release-2.4/scripts/bootstrap.shbash bootstrap.sh

Bu admdan sonra arkaplanda Hyperledger Fabric ann hazrlanma sreci tamamlanm oluyor.

Fabric rneklerini kullanmak ve test a

Github zerinde Hyperledger organizasyonunun hazrlad bir fabric-samples isimli fabric rnek reposu bulunmaktadr. Bu reponun ierisinde rnek chaincode (akll kontrat), api kullanm, a altyaps gibi eitli rnekler bulunmaktadr.

lgili repoyu kullanmak iin ncelikle git ile sistemimize ekiyoruz. Bu adm yapmak yerine zip olarak da indirebilirsiniz.

git clone https://github.com/hyperledger/fabric-samples

Bu admdan sonra fabric-samples klasr ierisinde test-network isminde rnek bir an bulunduu ierikler bulunmaktadr. Baka bir yazda detaylarna girmeyi dndm test a parametrelerinde ilgili klasre girip aadaki ekilde temel dzeyde bir a ayaa kaldrabilmektesiniz.

cd fabric-samples/test-network./network.sh up

Bu ekilde a ayaa kaldrldktan sonra a kapatmak iin aadaki komut kullanlmas gerekmektedir.

./network.sh down

Ada sertifika otoritesi ayaa kaldrmak

Bu ekilde test a ayaa kaldrdnzda kendi ierisinde bir CA sertifika otoritesi iin bir container oluturulmam oluyor. Bu admda fabric-ca-server servisini de oluturmak isterseniz aadaki admdaki gibi a ayaa kaldrlmal.

./network.sh up -ca

Tabi ki daha nce bir a ayaa kaldrdysanz bunu kapatmanz gerekmektedir.

A zerinde Fabric kanal oluturma

Var olan bir a zerinde aadaki ekilde "kanalAdi" adnda bir kanal oluturulabilmektedir.

./network.sh createChannel -c kanalAdi

A zerinde akll kontrat ekleme

Hyperledger Fabric zerinde bildiimiz gibi akll kontrat kavram yerine chaincode gemekte. Ve chaincode'lar golang, nodejs ve java dilleriyle gelitirilebilmekte. Golang diliyle yazlm bir chaincode'u aadaki ekilde a zerine ekleyebilmekteyiz.

./network.sh deployCC -ccn basic -ccp ../asset-transfer-basic/chaincode-go -ccl go

Test amz hazr!

Bu admdan sonra ierisinde "kanalAdi" isimli bir kanaln bulunduu, 2 rnek organizasyonun yer ald, bu yap ierisinde 2 e(peer) servis, 1 sralama servisi (orderer service) bulunan ve asset-transfer-basic ierisinde tanmlanm chaincode-go isimli bir akll szlemenin bulunduu bir ortam hazrlanm oluyor.

Image description

Aadaki komut ile sisteminizdeki ayakta olan a bileenlerini inceleyebilrisiniz.

docker ps -a

Bu komut ktsnda docker zerinde hangi konteynrlarn yer ald izlenebilmektedir.

CONTAINER ID   IMAGE                               COMMAND             CREATED         STATUS                  PORTS                                            NAMES3247543b5634   hyperledger/fabric-tools:latest     "/bin/bash"         1 second ago    Up Less than a second                                                    clir3t117c81c7f   hyperledger/fabric-peer:latest      "peer node start"   2 seconds ago   Up 1 second             0.0.0.0:7051->7051/tcp                           peer0.org1.example.com421ead770e05   hyperledger/fabric-orderer:latest   "orderer"           2 seconds ago   Up Less than a second   0.0.0.0:7050->7050/tcp, 0.0.0.0:7053->7053/tcp   orderer.example.com421d43f5f312   hyperledger/fabric-peer:latest      "peer node start"   2 seconds ago   Up 1 second             7051/tcp, 0.0.0.0:9051->9051/tcp                 peer0.org2.example.com

Bu admdan sonra chaincode'un gelitirilmesi ve altrlmas, API servislerinin detaylar ve tabi ki uygulama gelitirilmesi gibi konularla iin detayna girilebilmektedir.

timeo hominem unius libri


Original Link: https://dev.to/aciklab/basit-bir-hyperledger-fabric-aginin-ayaga-kaldirilmasi-1dcf

Share this article:    Share on Facebook
View Full Article

Dev To

An online community for sharing and discovering great ideas, having debates, and making friends

More About this Source Visit Dev To